Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eszközök

Tibeti hangtál:

hangtal3.jpg 

 

 

 

 

 

A buddhista gyógyító szerzetesek évezredek óta használják a tibeti hangtálakat és gondosan rögzítették  a velük kapcsolatos tapasztalataikat.  Ezek a speciális tálak nagyon gazdagok felhangokban a hallható és a nem hallható tartományban. Miután 3-4 ilyen felhanggal rendelkeznek, képesek alfa, théta és delta hullámokat előidézni az agyban.

a 8-14 Hz-ig terjedő alfa hullámok egy mély meditációs állapotot idéznek elő, míg a 4-8-Hz-es théta hullámok közel azonosak a Föld forgási sebességének, valamint a DNS-nek a rezonancia-frekvenciájával. Ez azt jelenti, hogy, amíg együtt rezonálunk a Földdel, akkor kerülhetünk az abszolút nyugalmi, ősbizalmi állapotba. A delta hullámok a fizikai és energetikai megtisztulás után az úgynevezett "testnélküliség" állapotát idézhetik elő és a test határainak megszűnésével megtapasztalhatjuk az univerzális egységet.

Egy hangtál készítésénél 7-12 különféle fémet használnak fel. Az előállításkor bedolgozott anyagok száma és minősége a készítés helyétől és a vallási behatástól függ. A hagyomány szerint egy hangtál hét fémet tartalmaz, ezek külön külön egy bizonyos bolygót szimbolizálnak:

  • Arany – Nap hangterapia_talak.jpg
  • Ezüst – Hold 
  • Higany – Merkúr 
  • Réz – Vénusz 
  • Ón – Jupiter 
  • Vas – Mars 
  • Ólom – Szaturnusz

 

Gong:

gongchaugong.jpgA chau gong — más néven Tam-Tam gong — középen vékonyabb, visszahajló pereménél vastagabb anyagból készült, így vibrációja középre koncentrálódik. A peremnél az alaphangot addig tartja, amíg minden felharmonikus hang el nem halkul, s már csak a legmélyebb alaphang hallható.

Azoknak javasolt ezt a gong típus, akik kedvelik az erőteljes, lenyűgöző, transzcendens zenei hatást. A hangok gyújtópontjába ülve a dübörgő, és mégis hihetetlenül megnyugtató hangorgiából néhány másodperc múlva mintha egy erőteljes hangú basszus férfikórus hangját vélnénk kihallani, mely átjárja sejtjeinket, csontjainkat, tudatunkat. Aki meghallja a chau gong hangját, megérti, miért tartják úgy ősidőktől kezdve, hogy a gong hangjában fürödni egyet jelent az egészséggel, a szerencsével és a gazdagsággal!

images.jpgTingsha: A két agyfélteke összehangolására, a belső egyensúly megteremtésére, férfi-női energiák szinkronba állítására használatos. Yin típusú eszköz, mely a befogadást segíti elő, a csatornák megnyitására szolgál. A gyermekek imádják a hangját.

 

 

Tibeti harang:

A tibeti nyelves harang évezredek hagyományait követve hét fém felhasználásával, eredeti ornamentikával, öntési eljárással készült. Felharmonikusokban gazdag, erős, éles, átható hangja a legszélesebb felhasználási lehetőségeket kínálja használóinak.

 

Ütők, dörzsbotok: Az eszközök megszólaltatására használatosak, ütéssel, kongatással, dörzsöléssel. Anyaguk lehet bőr, gumi, filc, kender, puha és keményfa. Nem alábecsülendő a fontosságuk, hiszen ezen eszközök alkalmazásával szólaltatható meg a hangok, hangrezonanciák széles spektruma.

 

Koshi (Shanti):

Aprókékos kézi megmunkálással készült autentikus hangszer. Az ezüsttel forrasztott hangolt hangrudaknak és az üveg nyelvnek köszönhetően szép, lírai, árnyalatokban gazdag alaphangokat és magasabb felső harmonikus hangokat, valamint harmonikus dallam-sorozatokat szólaltathatunk meg.
A használat módja nagyon egyszerű: a hangszert a függesztéken lelógatva finoman mozgatjuk.

Hangolás: föld, víz, tűz, levegő.